What restrictions are placed on someone's driving licence if they're blind in one eye?
- A They have to wear glasses
- B They have to use additional mirrors
- C There are no restrictions
- D They're not allowed to drive a car
Why this is the answer
A person with only one eye is not considered to have a disability for the purpose of driving and will be issued with an unrestricted driving licence.
Why the other answers don't fit
- A
- They have to wear glasses — Glasses do not restore vision in a blind eye.
- B
- They have to use additional mirrors — Extra mirrors help some drivers and are not a licence condition for this.
- D
- They're not allowed to drive a car — Monocular drivers may drive a car once the standard is met.
Where this comes from
- DIH — section 15
Rule numbers link to The Highway Code on gov.uk.
Where this question comes from
The question, its options and the explanation are reproduced word for word from the DVSA revision question bank under licence. The licence requires them to appear unaltered, so we cannot reword them and neither can anyone else — that is why you will meet the same wording on other sites. Everything else on this page is written by Theory Hub: the explanation of why each wrong answer is wrong, the topic guide and the revision notes.
Asked in: Driving Instructor (ADI Part 1)
More questions on Band 3 driving test, disabilities, law
- What should a driving test candidate do if their inertia-reel seat belt has temporarily locked and they cannot put it on at the start of their test?
- What should the candidate do when the examiner gives the signal for an emergency stop?
- What type of car may a hearing impaired person drive?
- What will a candidate be sent if they fail their driving test?
- What will happen if your pupil is taking their driving test but they cannot meet the eyesight requirements?
- What would be invalidated if the car you're driving does not have a valid MOT certificate?
- What's the first thing you should do if the vehicle you're driving is involved in a collision?
- What's the maximum authorised mass (MAM) of a category B vehicle with a traditional internal combustion engine?