How many years after they're newly registered must cars in Great Britain have an MOT test?
- A One year
- B 3 years
- C 5 years
- D 7 years
Why this is the answer
A new car in Great Britain does not require an MOT test certificate until it's 3 years old. At all times, it's the driver's responsibility to make sure that the vehicle they're driving is roadworthy.
Why the other answers don't fit
- A
- One year — A year would mean testing almost-new cars.
- C
- 5 years — Five years is longer than the law allows before the first test.
- D
- 7 years — Seven years is longer still.
Where this comes from
- Driving: the essential skills — section 2
- NSD
Rule numbers link to The Highway Code on gov.uk.
Where this question comes from
The question, its options and the explanation are reproduced word for word from the DVSA revision question bank under licence. The licence requires them to appear unaltered, so we cannot reword them and neither can anyone else — that is why you will meet the same wording on other sites. Everything else on this page is written by Theory Hub: the explanation of why each wrong answer is wrong, the topic guide and the revision notes.
Asked in: Driving Instructor (ADI Part 1)
More questions on Band 3 driving test, disabilities, law
- How often do you have to renew your photo on a photocard car driving licence?
- In Wales, what's the speed limit on a road that has street lights but no speed limit repeater signs?
- Leaving it late to move out around a parked car is an example of what fault?
- The MOT certificate on your vehicle has expired. When can you drive the vehicle on the road?
- Tyres on cars, light vans and trailers must have a continuous tread depth of at least 1.6 mm. How much of the tyre must have this depth of tread?
- What can a candidate do if they consider that their driving test was not conducted properly?
- What do you need before you drive?
- What does it mean if your motor insurance policy has an excess of £100?