When should you use your vehicle's horn?
- A To alert others to your presence
- B To allow you right of way
- C To greet other road users
- D To signal your annoyance
Why this is the answer
You must not use your vehicle's horn between 11:30pm and 7am in a built-up area or when you're stationary, unless a moving vehicle poses a danger. Its function is to alert other road users to your presence.
Why the other answers don't fit
- B
- To allow you right of way — The horn confers no priority on anybody.
- C
- To greet other road users — A greeting is exactly what it is not for.
- D
- To signal your annoyance — Using a warning device in temper is misuse of it.
Where this comes from
- Driving: the essential skills — section 3, section 5, section 10
- The Highway Code — rule 112
Rule numbers link to The Highway Code on gov.uk.
Where this question comes from
The question, its options and the explanation are reproduced word for word from the DVSA revision question bank under licence. The licence requires them to appear unaltered, so we cannot reword them and neither can anyone else — that is why you will meet the same wording on other sites. Everything else on this page is written by Theory Hub: the explanation of why each wrong answer is wrong, the topic guide and the revision notes.
Asked in: Car , Motorcycle
More questions on Road and traffic signs
- How should you give an arm signal to turn left?
- How will a police officer in a patrol vehicle signal for you to stop?
- In winter, road signs can become covered by snow. What does this sign mean?
- Other drivers may sometimes flash their headlights at you. What's the official meaning of this signal?
- What do the long white lines along the centre of the road mean?
- What do these zigzag white lines mean?
- What does '25' mean on this motorway sign?
- What does a red traffic light mean?