Your vehicle is stationary. When may you use its horn?
- A When another road user poses a danger
- B When the road is blocked by queuing traffic
- C When it's used only briefly
- D When signalling that you've just arrived
Why this is the answer
When your vehicle is stationary, only sound the horn if you think there's a risk of danger from another road user. Do not use it just to attract someone's attention. This causes unnecessary noise and could be misleading.
Why the other answers don't fit
- B
- When the road is blocked by queuing traffic — The horn will not shift a queue.
- C
- When it's used only briefly — Brevity does not make it allowed.
- D
- When signalling that you've just arrived — A warning device is not a doorbell.
Where this comes from
- Driving: the essential skills — section 6
- The Highway Code — rule 112
Rule numbers link to The Highway Code on gov.uk.
Where this question comes from
The question, its options and the explanation are reproduced word for word from the DVSA revision question bank under licence. The licence requires them to appear unaltered, so we cannot reword them and neither can anyone else — that is why you will meet the same wording on other sites. Everything else on this page is written by Theory Hub: the explanation of why each wrong answer is wrong, the topic guide and the revision notes.
Asked in: Car , Motorcycle